Υδατάνθρακες.... Απενοχοποίηση τώρα!!!!

 
Είναι αλήθεια...... Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει την όρεξη και τις περιφέρειες του σώματος. Ενώ αντίθετα, δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες προάγουν την βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αλλά μια τέτοια μέθοδος συνοδεύεται από μερικούς σοβαρούς κινδύνους. Άρα τι πρέπει να κάνετε; Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες – απλά πρέπει να μάθετε πως να τους διαλέγετε.

 
Οι υδατάνθρακες είναι το τέλειο καύσιμο του οργανισμού για τις περισσότερες λειτουργίες του. Παρέχουν στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την κίνηση των μυών, την λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μάλιστα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξαρτάται αποκλειστικά από τους υδατάνθρακες ως μοναδική πηγή ενέργειας.
 

Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι φτιαγμένοι ίσοι
   
Υπάρχουν τριών ειδών υδατανθράκων:

  1. Οι απλοί υδατάνθρακες συντίθενται από 1 ή 2 μονάδες σακχαριτών (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη) οι οποίοι διασπώνται και πέπτονται γρήγορα.

    Πρόσφατες έρευνες  έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα ζαχάρου του αίματος, το οποίο αυξάνει και την έκκριση ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει την όρεξη και τον κίνδυνο αποθήκευσης πλεονάζοντος λίπους.

  2. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (συχνά αναφέρονται ως άμυλο) συντίθεται από πολλές μονάδες σακχαριτών και βρίσκονται τόσο σε φυσική (καστανό ρύζι) όσο και σε επεξεργασμένη (άσπρο ψωμί) μορφή. Η δομή τους είναι πιο περίπλοκη με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την διάσπαση και την πέψη τους.

    Έχει δειχθεί ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος σταδιακά και πυροδοτούν μια ήπια αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, πράγμα το οποίο σταθεροποιεί την όρεξη και συντελεί στην αποθήκευση λιγότερων υδατανθράκων ως λίπος. Μη επεξεργασμένοι ή «ολικής άλεσης» υδατάνθρακες βρίσκονται σε προϊόντα όπως το καστανό ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης και πέπτονται αργά από τον οργανισμό. Περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ίνες που προάγουν την υγεία και βοηθούν σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
  3. Οι μη πεπτόμενοι υδατάνθρακες ονομάζονται και ίνες. Ο οργανισμός δεν είναι ικανός να καταβολίσει τις ίνες σε αρκετά μικρές μονάδες για την απορρόφηση. Επομένως δεν αποτελούν πηγή ενέργειας του οργανισμού αλλά σίγουρα προάγουν την υγεία με άλλους τρόπους.
 
Απλοί υδατάνθρακες, σύνθετοι υδατάνθρακες και ίνες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Μερικά παρέχουν και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, ενώ άλλα απλά δίνουν θερμίδες, προάγοντας την αύξηση των περιφερειών του σώματος.
 
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων....

Το να ακολουθεί κανείς ένα διαιτολόγιο χαμηλών υδατανθράκων είναι καταστροφικό, επικίνδυνο και πάνω απ’ όλα.... βαρετό! Οι υδατάνθρακες ΔΕΝ είναι ο εχθρός. Συμπεριλαμβάνοντας τις σωστές ποσότητες και το σωστό είδος υδατανθράκων στο διαιτολόγιό σας εξασφαλίζετε μια μακρόχρονη υγεία και απώλεια/διατήρηση βάρους.

Η άμεση αντίδραση του οργανισμού σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων:

Όταν υπάρχει σημαντική έλλειψη υδατανθράκων, ο οργανισμός έχει κάποιες άμεσες απαντήσεις:
 
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες:

Όταν περιορίζετε σημαντικά τους υδατάνθρακες, η κατανάλωση των πρωτεϊνών και του λίπους αυξάνεται, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις:

Και ποιο είναι το μυστικό;

Πως μπορείτε να συμπεριλάβετε υδατάνθρακες στη διατροφή σας με έναν ασφαλή, αποτελεσματικό και ελεγχόμενο τρόπο;

Τρεις απλοί κανόνες...

ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Συμπεριλάβετε τα ακόλουθα στη δίαιτά σας:
ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Περιορίστε τα ακόλουθα σε λιγότερο από 2 μερίδες την ημέρα:
ΚΑΝΟΝΑΣ 3: Αποκλείστε τα παρακάτω από τη διατροφή σας ή καταναλώστε τα μόνο σε ειδικές περιστάσεις:

Ετικέτες ,