Βιταμίνη
|
Βοηθά στην / στον:
|
Πηγές
|
Α (ρετινόλη, καροτίνη)
|
ανάπτυξη και αναδόμηση ιστού, ανοσοποιητική λειτουργία και
νυχτερινή όραση
|
Αβγά, σκούρο πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά,
άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι
|
Β-1 (Θειαμίνη)
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων,
ρύθμιση της όρεξης. Είναι σημαντικό στοιχείο του νευρικού
συστήματος και της ανάπτυξης
|
Φλοιός σιταριού, χοιρινό, δημητριακά και προϊόντα ολικής
άλεσης, όσπρια, θαλασσινά
|
Β-2 (ριβοφλαβίνη)
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους, κυτταρική
αναπνοή και μεμβρανική λειτουργία
|
Γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προϊόντα
ολικής άλεσης, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί και αβγά
|
Β-6 (πυριδοξίνη)
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους,
σχηματισμό αντισωμάτων και ερυθρών αιμοσφαιρίων και νευρική λειτουργία
|
Ψάρια, πουλερικά, άπαχα κρέατα. Προϊόντα ολικής άλεσης,
πατάτες
|
Β-12 (κοβαλαμίνη)
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους,
διατήρηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και παραγωγή κυττάρων του
αίματος
|
Άπαχο μοσχάρι, ψάρια, πουλερικά, αβγά, γαλακτοκομικά
προϊόντα
|
Βιοτίνη
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους,
παραγωγή λιπαρών οξέων και χρησιμοποίηση των βιταμινών Β
|
Κρόκος αβγού, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα
φυλλώδη λαχανικά. Επίσης δημιουργείται από μικροοργανισμούς μέσα στο
γαστρεντερικό σύστημα
|
Φυλλικό Οξύ
|
σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, μεταβολισμό της
πρωτεΐνης, κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη
|
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, εμπλουτισμένα
δημητριακά, πορτοκάλια και ξηρούς καρπούς
|
Νιασίνη
|
μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους,
διατήρηση του γαστρεντερικού συστήματος, κυκλοφορία του αίματος, νευρική
λειτουργία και ρύθμιση της όρεξης
|
Κρέατα. Ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, αρακά και
ξηροί καρποί
|
Παντοθενικό οξύ
|
μετατροπή θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια, αξιοποίηση των
βιταμινών και νευρική λειτουργία
|
Σε σχεδόν όλα τα φυτικά και ζωικά τρόφιμα, ειδικά στα
άπαχα κρέατα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια
|
Βιταμίνη C
(ασκορβικό οξύ)
|
Επούλωση τραυμάτων, διατήρηση κολλαγόνου, αντίσταση σε
μολύνσεις, σημαντική για υγιή ούλα και αιμοφόρα αγγεία
|
Εσπεριδοειδή φρούτα, ντομάτες, πεπόνι, πράσινη και κόκκινη
πιπεριά, μπρόκολο
|
D(καλσιφερόλη)
|
Μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου (σχηματισμό οστών και δοντιών)
|
Κρόκος αβγού, λιπαρά ψάρια, γάλα. Επίσης φτιάχνεται από το
δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο
|
Ε (τοκοφερόλη)
|
Καταστροφή ελεύθερων ριζών, πιθανό ρόλο στην ανοσοποιητική
λειτουργία
|
Φυτικά έλαια, φλοιός σιταριού, ξηροί καρποί, σκούρο
πράσινα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια
|
Κ
|
Αντιθρομβωτική λειτουργία και μεταβολισμό οστών
|
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχαρίσιο συκώτι
|
Ετικέτες Τρόφιμα - Βιταμίνες